четвер, 1 грудня 2016 р.

Використання вчителів не за призначенням. Прибираємо місто.

Директор однієї із шкіл міста Харкова звернулася з проханням надати юридичну довідку. Мова йде про систематичне використання вчителів як рабської сили для прибирання території, яка навіть не знаходиться поряд зі школою. 
Директор відмовляється виконувати розпорядження районної державної адміністрації, відповідно до якого вона повинна була послати вчителів на прибирання міського парку. 
Нажаль, такі випадки не є поодинокими, коли вчителів намагаються використовувати не за «призначенням». Нерідко вчителі та керівництво школи через «вмовляння» вищого керівництва змушені виконувати ці роботи всупереч їхнім бажанням. Такі дії представників органів влади чи самоврядування є не законними. 
Звернемось до законодавства України. 
Відповідно до п. 83 Положення про загальноосвітній навчальний заклад (Постанова КМУ від 27.08.2010р. № 778, в редакції від 27.09.2016р.) "Не допускається відволікання педагогічних працівників від виконання професійних обов'язків крім випадків, передбачених законодавством. Залучення педагогічних працівників до участі у видах робіт, не передбачених робочим навчальним планом, навчальними програмами та іншими документами, що регламентують діяльність навчального закладу, здійснюється лише за їх згодою"
Ще більш категоричною є стаття 43 Конституції України: "Використання примусової праці забороняється". 
Тому прийняття таких рішень у формі наказів чи розпоряджень органами державної влади чи самоврядування є незаконними, оскільки норми цих документів суперечать чинному законодавству. Розумним у таких ситуаціях було б організовувати спільні толоки шляхом проведення громадських акцій із запрошенням усіх бажаючих. 
Вчителі не раби і не кріпаки!

Немає коментарів:

Дописати коментар