пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

Права людини для дільничних офіцерів поліції

Після підготовки патрульної поліції міста Хмельницького, протягом літа мав нагоду приймати участь у проведенні тренінгів з навчальних курсів "Права людини. Верховенство права. Конституціоналізм" та "Взаємодія поліції та суспільства" в рамках реформування служби дільничних офіцерів поліції в Хмельницькій області.
Понад 140 діючих дільничних від сержантів до майорів проходили перепідготовку в обласному центрі. Особливістю навчання було те що, на відміну від патрульних де 95% були новонабрані, всі дільничні вже працюють в системі МВС від 1 – до 15 років, - в аудиторії знаходилися поліцейські із званнями від сержантів до майорів.
Тому перед початком навчання мали місце думки «чи потрібно це їм?», «чи зможуть вони змінитися?», «чи усвідомлять вони розуміння і беззаперечність дотримання прав людини, необхідність вчитися працювати з громадою, служити суспільству…..»
Проте всі сумнівні питання миттєво відпали із початком занять першої групи. Абсолютна більшість дільничних офіцерів поліції у нашій області із зацікавленістю і розумінням віднеслася до курсів, які я їм викладав.
Заняття були цікавими, жвавими. Дільничні офіцери поліції виявилися активними й допитливими із високим рівнем мотивації й розумінням та усвідомленням тих змін що відбуваються сьогодні у поліції.
Особливо популярним серед дільничних виявився курс «Взаємодія поліції та суспільства». Враховуючи сучасні вимоги до діяльності поліції, зміни в системі, міжнародний світовий досвід, ми навчалися й розвивали підходи вміння працювати для громами, в громаді, з громадою. Дуже важливо що правоохоронці усвідомлюють, що сьогодення вимагає перехід поліції (колишньої міліції) від карально-репресивного органу якого просто боялося суспільство, яким лякали суспільство, - до органу, який служить суспільству, працює на громаду, забезпечуючи порядок і спокій, дотримання прав і свобод людини, надає послуги і допомогу.
Звичайно у них є багато проблем, починаючи від матеріально-технічного забезпечення й рівня заробітної плати до величезної кількості посадових обов’язків своїх і супутніх.
Проте важливим є той факт що абсолютна більшість із них усвідомлює необхідність змін в правоохоронні системі, готова до них й сприймає як належне та необхідне. І це не може не радувати.
Одне лише насторожує. Тільки б реформам у МВС не дали відмашку назад...

Немає коментарів:

Дописати коментар